Cafeïne en wielersport

Wielercafés schieten als koffieplanten uit de grond. Dit feit alleen al wijst erop dat koffie een niet te onderschatten fenomeen binnen de wielersport moet zijn. Cafeïne en wielersport blijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Cafeïne is niet voor niets het meest gebruikte en legale stimulerend product. De hoeveelheid cafeïne die je moet innemen om een positief prestatie effect te kunnen verwachten valt best mee.

 

Uit een onderzoek van 2008 blijkt dat 13 mannelijke wielrenners een prestatieverbetering van 4% hadden bij inname van 2-3 mg cafeïne per kg lichaamsgewicht één uur voor de aanvang van de inspanning. Dit komt ongeveer overeen met twee tot drie kopjes koffie. Daarom bevat een BORN Caffeine Liquid 80 mg cafeïne in een kleine dosering van 25 ml en is het de ideale sportespresso tijdens jouw inspanning.

 

Hoe werkt dat dan?
Cafeïne stimuleert het sympathische zenuwstelsel, waardoor de actieve spieren vetzuur beter kunnen opnemen. Er ontstaat dan een rem op het verbranden van de koolhydraten in de spieren. Dit effect wordt vooral geclaimd bij duurinspanningen. Tevens verhoogt cafeïne de bloedspiegel van adrenaline en stimuleert het de ademhaling.

Is het dan allemaal ‘hosanna’? Er zijn ook rapporten die een aantal negatieve effecten melden. Zo zou de inname van cafeïne voor het sporten geen goed idee zijn, want koffie vermindert de bloedtoevoer naar het hart, waardoor het lichaam minder zuurstof kan opnemen. Onderzoekers zijn dus niet eensgezind. Gelukkig bestaat er over het sociale effect geen discussie. Een heerlijk kopje ‘troost’ met je wielervrienden is een welverdiende traktatie.

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.